fredag 4 september 2015

Från mängd till kvalitet

Sedan jag i december 2013 började träna så har jag hela tiden tränat efter eget huvud.  Tyvärr har det inte riktigt givit den utdelning jag vill hittills. Det kan bero på för höga mål eller fel träning.
Dags att söka hjälp för att gå vidare med det här. Efter mycket läsande av recensioner av ett antal leverantörer fastnade jag för #Aktivius Testklinik & Coaching som har sin anläggning i Kvibergs gamla underbara huvudbyggnad, för de som inte vet är Kviberg mest känt som gamla LV6 här i Göteborg.

Jag beställde ett helt paket samt några tilläggstjänster

Avancerat test Triathlon
Blodanalys
Kroppssammansättning


Målet med testerna är att få en nulägesrapport om hälsoläget, ett 16 veckors träningsprogram, få reda på mina pulszoner och allmänt tips och råd kring min träning. Resultaten är mina och de tänker jag inte avslöja här :)

Torsdagen den 3september skulle det ske :)  Nervöst och kände mig dum, här kommer jag en mullig 45åring och skall göra tester som elitidrottare gör. Kändes väldigt konstigt kan jag säga.

Skulle vara där i god tid och i vanlig ordning var jag där för tidigt, ingen där. 30 min innan utsatt tid kommer Mattias och Sara. Blir varmt välkomnad och samtalen börjar. Mattias ger ett varmt, välkomnande och tryggt intryck. En hel del frågor kring det frågoformulär som jag tidigare fyllt i och skickat in. Mattias förklarar hur testerna går till och att vi börjar med cykel. Går och byter om, sedan är det dags.

Börjar med mätning av kroppssammanstättningen. En mätning med hjälp av ultraljud på 7 olika punkter på kroppen. Där kroppsfetter mm mäts. Vikt och längd tas.

Sedan upp på cykel givetvis med pulsband på. Ett första stick i fingret och mjölksyran mäts. kort uppvärmning sedan test i 20 min med 6 ökningar i wattmotstånd. Från 80 till 280 Watt. vid varje höjning nytt stick i fingret och mjölksyratest.Efter cykel var det dags för löpbandet. Där dels pulszoner, mjölksyra och syreupptagningsförmåga (vo2max) skulle mätas.
En kort nedjogg för att få ner mjölksyre nivåerna. Följt av 20 min löpning  med höjd hastighet i 5 trappsteg.
Även här stick i fingret och mätning av mjölksyra vid varje trappsteg.
Kort nerjogg och promenad.
'Dags för den stora fråga, min syreupptagning. Var rädd den skulle vara en katastrof efter 25år som storrökare. På med en mask över mun och näsa. Löpningen började med en kort uppjogg, koll av maskfunktion mm. Allt var bra.
Började i 2% Lutning och skulle stegras tills kroppen sa stopp. Hastighet 10 km/tim. Motståndet blev tyngre och tyngre, men kändes fantastiskt bra. Kände mig stark och pumpade på. Men det ändras fort. Någon minut senare tog det stopp. Jösses vad tungt det blev. TACK Mattias för peppen, annars hade nog den sista krämen inte funnits.

Sakta nedjogg, promenad och stopp. Avtagande av mask. Marsch in i duschen medans resultat sammanställdes.

Resultat sammanfattning:
Pulszoner inför kommande träning vad gäller cykel och löpning är fastställda.
Kroppssammansättningen, ja vad skall jag säga, enda stället det var mycket fett var buken, i övrigt godkänd. Illa att punktförbränning inte fungerar :)
Blodvärden helt ok.
VO2max 46,3 vilket tydligen var bra för min ålder.

Inom 10 dagar kommer mitt träningsprogram, skall bli väldigt intressant.

På det hela taget en otroligt inspirerande dag. Det känns som träningen nu kan bli mer kvalitativ och förhoppningsvis öka utväxlingen på all tid jag lägger ner.

Gjorde ytterligare ett tillval bland paketen och det var en Kurs i Effektiv löpteknik. Blir väldigt intressant hur min löpekonomi kan förbättras inför kommande ultralopp.

Kan tyckas det hela var dyrt, men jag tycker det var värt det. Genom det här kommer jag närmare mitt mål, som fortfarande är Ironman 2016.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar