tisdag 6 januari 2015

Summering av 2014

2014 var förändringens stora år. Jag började en STOR livsstilssförändring efter att i 23år ha vilat mig i form :)
Det var dax att ta tag i det hela.

Hade någon sagt till mig i januari att jag under 2014 skulle springa 12 lopp så hade jag nog skrattat så tårarna kommit.

Målet var ställt på Midnattsloppet i Augusti 2014  iom det beslutet så hade jag även anmält mig till Solvikingarnas vårlopp 8km i mars och Näsetloppet(10km) för att få någon slags tävlingskunskap innan och för att testa milen innan midnattsloppet.
Förste Januari har jag loggat ett pass :) Det tog mig 91minuter på löpbandet att förflytta mig 10Km, 1/3 löpning och 2/3 gång, jag var stolt som bara den.

Vårloppet gick i Skatås, jag hade aldrig sprungit där tidigare, målet var att ta sig runt. Jag TOG mig runt, det var inte snabbt och inte snyggt men jag tog mig runt 8an och stoltheten växte. Tiden 51.42.  Sonen och mitt underbara ex var med på plats och peppade.
En månad innan loppet hade jag startat min andra livsstils förändring och övergått till enbart LCHF efter att jag fått se exet resultat med samma förändring. Kilona rasade fort en period, energin blev positivare och allt gick så mycket lättare. Jag märker tyvärr efter ett tag att jag övertränar och att kroppen inte återhämtar sig speciellt bra utan jag blir svagare, tränade mest styrka under en period. Tog ett tag att lista ut och lösa det problemet. Det visade sig att jag fick i mig för lite proteiner för mängden jag tränade. Muskelmassa bröts ner istället för upp tyvärr. Började med proteinpulver och sedan har det fungerat bra.

I början av maj kände jag mig rastlös och fick nys om Skärgårdsmilen på Hönö. Träningen gick fort framåt kändes det som och Ja det vore ju kul att testa en mil redan nu. Målet att ta mig runt på snabbare km tid en den jag hade på vårloppet.
Strålande väder, alla barnen och mitt fantastiska ex åkte ut till Hönö den här dagen. Havet låg stilla, det var total stiltje, solen lös och det var så vacker. skärgårdsmilen - Lopp2Jag sprang HELA milen, kom i mål med något snabbare km tid än Vårtävlingen. Tid 01.05.23. Självförtroendet fick en ordentlig boost då jag utan problem tog Fotö bron, som verkligen var skrämmande innan tävlingen. Lärdomen att tejpa bröstvårtorna kom även den. :) såg ut som jag blivit skjuten när jag gick i mål, se på bilden.
Självförtroendet var ordentligt högt efter den här tävlingen så när jag fick ett erbjudande om att köpa en plats på Göteborgsvarvet så gjorde jag det.
En vecka efter Skärgårdsmilen gick Näsetloppet.Tid 01.08.28.  Jag hade gått in i fällan och var övertränad värre. Min kropp sa ifrån och loppet levde inte alls upp till mina förväntningar av mig själv. Självförtroende fick sig en ordentligt negativ knäck och funderingarna till om jag skulle klara av Göteborgsvarvet började komma, jag började tvivla om det var en sådan fantastisk ide. Men bestämde mig för att testa mig själv i trapporna vid skansen krona, klarar jag att förflytta mig i dem i 2.5 timme så skulle jag ta Göteborgsvarvet. Jag klarade 2tim och 19min (38 vändor i trappan) vilket fick mig att bestämma mig för att köra.

10dagar efter trapporna var det så dax, jag som aldrig sprungit över milen stod på startlinjen bland 1000tals människor på Göteborgsvarvet. Jag fick kalla kårar av spänningen, för det var en otroligt mental boost att stå där. Målet var att springa HELA sträckan, tiden var totalt ointressant. Hade läst på om hela sträckan och oroade mig för broarna. Starten gick och jag lunkade på i min takt, kändes segt fram till Älvsborgsbron. Längst upp på bron när jag insåg att jag faktiskt sprang fortfarande kom en liten "runners high", en energiboost som sa till min kropp att det här fixar du Richard. Körde vidare och bara njöt, för det är en njutning att dels springa med så många människor dels att ha så många människor runt banan som lyfter fram en med sina hejarop. Vid Götaälv bron började energin dala fort tyvärr. En underbar medlöpare märkte det här och gav mig en Nötcreme, kommer aldrig att glömma det. Löpningen upp mot avenyn var fortfarande lite segt, fick en ny energikick av att familjen hade letat sig ner till Kungsportsplatsen och hejade. Härligt att höra sina prinsessor ropa "heja pappa". Vidare uppför avenyn blev en lätt resa, en arbetskamrat stod och hejade på nervägen vilket även det gav en liten kick, hon sa att det såg bra ut, stoltheten steg då hon är friidrottare och kan sina saker. Vasagatan fram till handelshögskolan blev riktigt tung, mest för det var väldiga massor av gående löpare där orken tröt och förnuftet sa inte håll höger när ni är långsammare. Vid Handelshögskolan tog jag slut, mitt tempo dalade dramatiskt men jag tog mig fortfarande framåt. Bron över leden vid Botaniska trädgården är fortfarande det mest smärtsamma minnet jag har från varvet, guuud vad tung en 10meters backe kan vara. Vid dricka kontrollen direkt efter bron stannade jag i 30sekunder, stod och vinglade och undrade vad fan jag höll på med. Sedan sa pannbenet att sluta nu, du kan inte lägga av när det är en km  kvar. Började sakta springa igen efter intag av den sista energidrycken. Många med mig hade tungt därifrån.
Slottskogsvallen började synas, 1000tals människor runt om och inne på arenan. Känslorna som kom över mig när jag gick över mållinjen är svåra att beskriva, skratt, gråt och stolthet kom i vågor över mig. Motsägelsefulla men underbara känslor var det. 2.23.44 blev sluttiden på mitt första Göteborgsvarv. Nådde målet att springa hela tiden. Räknar inte med de 30sekunderna jag stod still vid sista kontrollen.
Familjen mötte upp efter en stund. Jag har nog aldrig varit så stolt över mig själv. Viktnedgång på 14kg och ett genomfört Göteborgsvarv, Inte illa pinkat av mig.

Sedan kom baksmällan, tappade löplusten totalt efter varvet. Kändes tomt i kroppen och löpningen låg långt ner bland prioriteringarna.

Sedan följde Blodomloppet, 10km, tyvärr en ganska tråkig tillställning i slottsskogen med för mycket folk på de två varven. Tid 01:01:25 Missnöjd då jag trodde jag skulle klara pers.

Stora dagen kom, Midnattsloppet stod i fokus. Kände mig inte speciellt motiverad faktiskt, grått väder och träningen hade gått sådär sista tiden. Jobbig personlig period. Men målet skulle infrias, var det här målet som gjorde att jag började min livsstils förändring. 10km under timmen.
Tråkigt väder, mycket folk gjorde att personrekordet på 10km inte blev speciellt bra. Var mycket besviken trots att jag nådde det övergripande målet. Tid: 00:58:41 Tiden borde legat runt 50 så mycket som jag tränat för det hela.

Ny utmaning krävdes. Trail kanske kunde vara något, så jag anmälde mig till Salomon Trail vid Kåsjön (11km) och till Risveden terräng(17,7km).
Salomon Trail var en ytterst dåligt organiserad tävling men löpningen var helt fantastiskt roligt. Ramlade 4 gånger men skrattade nog hela rundan, var som ett barn igen. Lera upp till midjan, skrapsår och en fantastisk naturupplevelse. Kul med Trail.

Risveden terräng var en väldigt trevlig tävling även om JAG hade en ytterst tung dag med känningar i vaderna och en allmän trötthet som var otroligt jobbig. Anmälde mig dock direkt till loppet 2015.

Running lights i Alingsås och finalloppet i Skatås var två tävlingar som jag tog som träningspass, Tyvärr var båda loppen väldigt tunga både fysiskt och psykiskt. Tankarna låg på 6timmars i Borås, Höstens största utmaning.

Tankarna som började komma innan tävlingen var att kanske kunde jag genomföra en Ironman inom en 2års period. Bestämde mig för att klarar jag 6 timmars så kör jag för den tanken.

8 November, på startlinjen till 6 timmars i Borås. Målet var att klara en maraton. Allt över det skulle vara bonus. Planen var att köra en mil för att sedan börja stoppa i mig energi. Var väldigt dum strategi då jag efter 1,5 mil tappade energin totalt och fick börja gå en hel del varv. Energin kom tillbaka och jag gjorde en för mig stark avslutning. Totalsträcka 47,43km på 6 timmar. Jag stannade aldrig utan fortsatte framåt hela loppet vilket gör mig väldigt nöjd.

Veckan efter bestämde jag mig för att satsa på Ironman 2016 i Kalmar.

Avslutade året med personbästa på Sylvesterloppet i Göteborg, var en härlig tillställning med många klubbkamrater och positiva tongångar. Tid: 00:55:47 på 10km.

Positiv avslutning och tillförsikt inför framtiden.

Året resultat: -23kg och 12 löptävlingar om totalt 175.63 Km. Stolt!

Lärdom under året. Vila är viktigt, var tyvärr övertränad under flera perioder under året.
JAG kan. JAG tävlar mot mig själv och ingen annan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar